Een energiek sapje met bijzonder ingrediënt

Afgelopen zaterdag bij Aan Tafel Bij Lisette-Anne, begon ik de maaltijd met een eierdopje (letterlijk, want ik wilde 4 dezelfde glaasjes hebben en die had ik niet, maar wél 4 dezelfde eierdopjes) vitaal sap van appel, gember, wortel en kleefkruid.

Deze 4 ingrediënten werken heel goed samen.

De appel was de een na laatste appel die ik nog van mijn oogst van vorig jaar had.
De gember had ik zelf gekweekt.
De wortel hád ik uit mijn tuin kunnen halen, maar die laat ik dit jaar doorschieten voor het zaad (ze hebben de koude winter overleefd).
Kleefkruid kwam uit mijn tuin. Waar ik de plant gewoon laat staan en alleen een deel van de plant verwijder. Zo kan de plant blijven leven en weer aangroeien en kan ik op een later tijdstip weer oogsten.

Appel werkt reinigend, laxerend en gaat huidontstekingen tegen.
Gember kan er voor zorgen dat je gaat zweten (en daardoor gaat ontgiften). Het gaat verkoudheden tegen. Wanneer je het koud hebt geeft het je warmte. Het stimuleert de bloedsomloop. Wanneer je teveel gegeten hebt, helpt gember bij de vertering. Het ondersteunt de werking van de alvleesklier. Gember ondersteunt de werking van de appel. Mocht je last hebben van flatulentie kan gember je ook behulpzaam zijn in het verminderen daarvan. Het helpt tegen misselijkheid (denk aan zwangerschapsmisselijkheid). Het werk ontstekingsremmend.
Wortel werkt ook ontgiftend, het helpt tegen blaasontstekingen. Er zit beta- caroteen in wat zorgt dat je huid bruin kan worden en het is goed voor je ogen.
Kleefkruid (Galium Aparine) werkt reinigend, draineert de lymfe, werkt bloed- en huid zuiverend. Het is behulpzaam bij het herstellen van de ziekte van pfeiffer. Je kunt het inzetten bij keelontsteking, prostaatproblemen, blaasontstekingen, nierstenen, koorts, psoriasis, roos en diverse huidbeschadigingen.

Drink het sap zo vers mogelijk. Hoe langer je het laat staan, hoe meer van de gezonde stofjes verdwenen zijn. Als en wanneer je het –wat langer- wilt bewaren, dan doe je dit gekoeld.

Ik doe de ingrediënten om en om door de sapcentrifuge. Een beetje van dit, een beetje van dat. Afhankelijk van welke smaak ik wil en hoe veel “kick” ik er in wil hebben. Wil ik dat men meteen wakker is, dan voeg ik wat meer gember toe. Werken we naar de zomer (en dus de zon en bruin worden toe), dan doe ik er wat meer wortel in. De appel is hoofdzakelijk voor de smaak en het aanvullen van het vocht. Vroeger sapte ik heel veel, ik ben daar enigszins van teruggekomen omdat met sappen (met name overwegend fruitsappen) de bloedsuikerspiegel kan gaan schommelen met als gevolg pieken en dalen in de energie ervaring en het vasthouden van het lichaam van vet door een te veel aan suiker in een keer. Wil je een meer gelijkmatige bloedsuikerspiegel, eet dan de appel in plaats van het sap ervan te drinken.
Van het kleefkruid heb ik deze keer 3 stengeltjes toegevoegd.

Wanneer je kleefkruid oogst, doe dit dan van een plek waarvan je –vrijwel- zeker weet dat het 1) gifvrij is 2) uitlaatgassenvrij is en 3) vrij is van uitwerpselen van (huis) dieren. Zoals ik zei, trek NOOIT de hele plant eruit. Laat de wortels staan zodat de plant blijft leven. Laat voldoende staan opdat de plant zich kan voortplanten. We weten allemaal wat er gebeurt wanneer de mens alles maar plukt en doodt (dieren) voor het eigen gewin (ontbossing, erosie, uitsterven van dieren). Ga wijs om met moeder natuur.

Eet een keer met mij mee, ik nodig je van harte uit bij mij aan tafel.

Laat je me hieronder weten of jij sapt? En heb je wel eens kleefkruid gebruikt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

Spiritualiteit is: het leven leiden zoals en hoe het goed voelt voor jou

Vraag jij je weleens af of wat je doet wel echt GOED is voor je? Sta jij stil bij je keuzes? KIES jij je leven BEWUST? Of Laat je dingen op je afkomen de hele dag en reageer je dan op wat er op je pad komt? Er is een

Heel Je Hart

Ik onderging vanochtend een massage en toen de therapeute bij mijn nek kwam en daar een pijnlijk punt aanraakte begonnen mijn ogen ineens over te lopen. Mijn onderlip begon te trillen en er kwam verdriet naar boven. Verdriet om wat was en niet meer is. Verdriet om wat had kunnen