We hebben allemaal onze eigen ruimte nodig, bessenstruiken ook.
Vorig jaar had ik in allerhaast een aantal bessenstruiken gered. Medetuinders doen hun oude struiken weg en zetten ze met blote wortels in de zon. Of, een medetuinder heeft de huur opgezegd en voordat er een nieuwe huurder op de tuin komt, moet de tuin kaal gemaakt worden, zwarte aarde kaal (ja, ik weet het, vreselijk) en worden alle planten en struiken, en vaak ook zelfs fruitbomen eruit gerauzt.
Ik probeer dan altijd alles te redden. Het gevolg is, dat ik binnen nu en 10 minuten planten en struiken probeer uit te graven en ergens op mijn tuin een plekje moet geven. Dat is dan klatsboem waar ik plek heb, maar dat hoeft niet persé dé plek te zijn voor zo’n stumper. Hij is gered, hij staat, maar nu moet ik nog op zoek naar een definitieve plek.
Aan dat herplaatsen was ik vorig jaar niet toe gekomen en het werd nu toch echt tijd. De beste tijd om een bessenstruik te verplaatsen is in de herfst, nadat de struik z’n blaadjes heeft verloren. De struik heeft zo nog tijd om vóór de winter z’n wortels –grotendeels- te herstellen. Als dat niet lukt, in de herfst verplanten, dan kan het tot maart, zolang de stuik nog niet volop in knop zit.
Wanneer je de struik gaat uitgraven, dan doe je dat met een zo groot mogelijke kluit. Je laat zoveel mogelijk van de wortels intact. Zo’n kluit kan heel zwaar zijn om te verplaatsen, althans voor mij. Wat ik dan doe, is met mijn vingers voorzichtig het te veel aan aarde tussen de wortels uitwroeten. Zo maak ik het voor mezelf wat lichter.
Ik graaf op de voor de struik (en mij natuurlijk) perfecte plek, een gat zo groot dat de wortels lekker de ruimte hebben. Ik doe mijn best het de struiken, ondanks de heftige omstandigheden van bruut verplaatst te worden, zo makkelijk mogelijk te maken. Lekker veel water (een gieter) in het gat over/bij de wortels en dan aarde er over (hier zijn de meningen over verdeeld, ik heb vanuit huis geleerd water IN het gat EN bovenop de aarde. Er zijn meningen van alleen water OP de aarde). Goed aanstampen met je hak, zodat de wortels stevigheid ervaren en voelen dat ze omringd worden door aarde.
Bovenop de aarde, dicht tegen struik aan, boven de wortels, strooi ik dan voedsel (er is speciale bessenmest) maar ik merk dat lavameel strooien ook heel goed werkt. Dan daarover heen nog wat aarde (anders kan het lavameel met een stevige wind wegwaaien en daarvoor is het te kostbaar. En nog wat extra water erover heen.
Dan is het zaak om de struik te snoeien (zie alle snoeitips in een vorige blog). Alle beschadigde takken en kruisende takken, oude takken en te lange takken. Het klinkt zielig en dat is het ongetwijfeld ook, maar de struik heeft zo’n optater gehad door uitgegraven en verplaatst te worden, dat het al z’n kracht nodig heeft om opnieuw te gaan wortelen. Wanneer het dan óók nog energie moet verspillen in het laten groeien van blaadjes, knoppen en lengte van takken, dan heeft hij het heel zwaar.
Je kunt overigens ook snoeien voordat je gaat verplaatsen, dat scheelt in gewicht.
Snoei en verplaats enkel in de twee weken dat het AFnemende maan is. De sapstroom gaat dan naar beneden en dan heeft de struik het minder zwaar.
Zoals ik zei: voeding/mest gaat OP de aarde, niet IN het gat. Waarom? Omdat wanneer er lekker voedsel rondom de wortels te vinden is, dan blijven de wortels daar waar ze zijn, ze hebben dan minder de neiging om op zoek te gaan naar voedsel en dat komt hun aarding niet ten goede.
Bessenstruiken willen ruimte. Ja, ze vinden het gezellig om bij elkaar te staan (kunnen ze elkaar ondersteunen en met elkaar communiceren) maar NIET te dicht tegen elkaar. Bessenstruiken willen bij elkaar maar verspreid. Lekker allemaal een eigen plekje.
Denk maar even aan jezelf: ben je wel eens bij een seminar geweest waar ze van die ingeklikte plastic kuipstoeltjes hebben? Je zit links en rechts tegen de armen en benen van je buurman/vrouw aan. Het eerste wat je doet, de stoelen losklikken en ruimte maken voor jezelf. Je wilt bést met je buren kletsen, maar wél vanuit je eigen space. Dat wil een bessenstruik dus ook. Samen maar toch apart. Gun jij dat jouw struiken? Wil je met me delen wat jij gaat doen om je struiken happier te maken?
Want, denk maar zo: happy struiken, happy bessen, happy jij. Want hoe heerlijk is het om voedsel te eten wat gelukkig is? (daarover een andere keer meer).
#spiritueeltuinieren #moestuin #gezondemoestuin #moestuingeluk #moestuinieren #gezondeten #gezondleven #spiritueelleven #snoeien #bessenstruikenverplaatsen