Lisette-Anne Geen categorie Praktische Spiritualiteit is een natuurlijke manier van leven

Praktische Spiritualiteit is een natuurlijke manier van leven

Wat een heerlijk weer! Na een hele lang tijd weer op de tuin geweest (375m2 Volkstuin). Een hele hoop te doen maar wat is de natuur toch “resilient”.

Ogenschijnlijk was mijn tuin een leeg niets. Ik begon met het verwijderen van minder gewenst kruid (van mijn moeder geleerd om minder gewenst kruid te zeggen in plaats van onkruid, want elke plant heeft een functie en vele ook medicinale eigenschappen, maar daarover een andere keer meer).

Pollen gras lieten zich makkelijk verwijderen, Terwijl ik daar zo met mijn schrepel door de grond ging zag ik ineens wortels, en nog meer wortels. Mijn hele rij wortels (van vorig jaar dus) had de winter overleefd! Ze waren echter niet zo maar te zien omdat de vorst het loof had doen bevriezen en had doen wegsmelten. Maar, ik had ineens een handvol peentjes! En toen kwam ik een hele rij kroten (rode bieten) tegen en zelfs een verdwaalde aardappel! Toen heel veel aardperen! Wat een oogst! Wat een luxe!

Snel naar huis, al met een idee in mijn hoofd wat er mee te doen. De hele boel afgespoeld en toen aan de slag. Ik ben nog ouderwets en doe echt alles met de hand. Vanwege het ontbreken van een makkelijke keukenmachine dus gewoon “old school” aan het raspen geslagen.

Ik kan je zeggen: ik voelde mijn bovenarm (en pols en hand en vingers) behoorlijk. Bij het rapsel (is dat een woord?) zout toegevoegd, de groentes ingewreven en in een schone, uitgekookte glazen pot met beugel gedaan. Afdekken met een koolblad (de groente moet onder het vocht staan, vrij van zuurstof anders gaat het rotten in plaat van fermenteren), een borrelglaasje voor gewicht bovenop het koolblad en de pot afsluiten.

Nu x tijd (al naar gelang welke smaak ik prefereer) laten fermenteren (ik wacht vol ongeduld) en dan heerlijk van genieten.

Je vraagt je af waarom ik dit met je deel? Wat heeft fermenteren met spiritualiteit te maken?

Omdat dit (tuinieren, fermenteren, brouwsels maken etc.) mijn passie is, wat ik leuk vind, waar ik blij van wordt.
Omdat Spiritualiteit meer is dan in het paars gekleed op een yogamatje zitten met een wierrookstokje en zitten zazen.

Praktische Spiritualiteit is een natuurlijke manier van leven.

Praktische Spiritualiteit is:

Weten dat je onderdeel bent van het –grote- geheel.
Weten dat je natuur bént.
Weten dat je kunt samenwerken met moeder aarde en de natuur.
Weten dat je een verantwoordelijkheid hebt om de wereld waarin je gekomen bent, een stukje beter achter te laten.
Weten dat chemische troep in je lichaam stoppen tegen je natuurlijke staat van zijn in gaat.
Weten dat Spiritualiteit betekent dat je ONDERDEEL bent van de natuur en je er niet BOVEN plaatst door spiritualiteit te gebruiken als aspirine. Het betekent je sh*it onder ogen zien, veranderen wat je kunt veranderen, laten wat je moet laten en je richten op wat je wél wilt en op wat wél goed gaat.
Weten dat je zelf heel goed en –relatief makkelijk (wanneer je wél een makkelijke keukenmachine hebt) goed, gezond eten voor jezelf en je gezin kunt maken in plaats van chemische troep uit pakjes en zakjes.

Fermenteren, pickelen, kruiden verzamelen en er “iets” mee doen, doe ik al zeker 20 jaar en is onderdeel van mijn leven. Vanaf nu zal ik er regelmatig het een en ander over delen met je.  Wie weet brengt het je op een idee of steek je er wat van op. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee.

Wil je overigens zelf aan de slag met fermenteren? Dan kan ik je het boek Verrot Lekker van Christian Weij aanbevelen.LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE POSTS