Lisette-Anne Geen categorie Het Belang van Tegels Verwijderen en het Opvangen van Regenwater

Het Belang van Tegels Verwijderen en het Opvangen van Regenwater

Hoe creëer je natuurlijke paden?

In de tuin zijn mijn paden van tegels, van die grote zware 60×40 grindtegels. Die zou ik er het liefst uit hebben, echter ze zijn een beetje te zwaar voor mij. Wat ik graag zou willen is paden van loopthijm.

In de afgelopen jaren is er een groeiende beweging ontstaan die pleit voor het onttegelen van tuinen. Het idee achter deze trend is om tegels te verwijderen en plaats te maken voor groen. Maar waarom is onttegelen eigenlijk belangrijk en wat zijn de voordelen? Waarom kan onttegelen van tuinen een positieve impact hebben, met name op het opvangen van regenwater.

Bevorderen van een gezond bodemleven

Een betegelde tuin biedt weinig ruimte voor bodemleven en micro-organismen. Het onttegelen van de tuin en het toevoegen van groene elementen zorgt voor een gezonder bodemleven. Regenwater kan in de bodem doordringen, waardoor de grond vochtig blijft en de leefomstandigheden voor wormen, insecten en andere nuttige organismen verbeteren. Een gezond bodemleven is essentieel voor een evenwichtig ecosysteem en draagt bij aan de vruchtbaarheid van de grond.

Bevorderen van biodiversiteit

Een groene tuin met diverse planten en bloemen trekt verschillende soorten insecten, vogels en andere dieren aan. Het onttegelen van de tuin en het creëren van groene ruimtes bevordert de biodiversiteit en draagt bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Insecten zoals bijen en vlinders spelen een belangrijke rol in de bestuiving van planten, terwijl vogels zorgen voor natuurlijke plaagbestrijding. Door tegels te vervangen door groen, bied je een leefomgeving voor verschillende soorten dieren en draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit.

Het opvangen van regenwater

Een ander belangrijk aspect van het onttegelen van tuinen is het opvangen van regenwater. In betegelde tuinen stroomt het regenwater direct naar het riool, wat resulteert in een verhoogde druk op de riolering en mogelijk overstromingen. Door groene elementen toe te voegen, zoals gras, plantenbakken of regentonnen, kan regenwater worden opgevangen en hergebruikt voor bijvoorbeeld het besproeien van planten. Op deze manier draag je bij aan het verminderen van de belasting van het rioolsysteem en het besparen van kostbaar drinkwater.

Het verminderen van overstromingsrisico’s

Tot slot is een belangrijke reden om tegels uit de tuin te verwijderen, het verminderen van overstromingsrisico’s. Tegeloppervlakken zijn waterafstotend en belemmeren de natuurlijke infiltratie van regenwater in de bodem. Dit kan leiden tot wateroverlast, vooral tijdens hevige regenbuien. Door tegels te vervangen door groen, zoals gras, planten en bloembedden, wordt het water beter geabsorbeerd en kan het geleidelijk in de bodem sijpelen. Op deze manier wordt de kans op overstromingen in de omgeving verminderd.

Het onttegelen van tuinen biedt dus talloze voordelen, van het verminderen van overstromingsrisico’s tot het bevorderen van biodiversiteit en het opvangen van regenwater. Het is een eenvoudige stap die iedereen kan nemen om bij te dragen aan een gezondere en duurzamere leefomgeving.

Wat kun je doen in plaats van die tegels?

Als je op zoek bent naar een unieke en natuurlijke manier om je tuinpaden aan te leggen, overweeg dan eens loopthijm. Deze prachtige bodembedekker heeft niet alleen een heerlijke geur, maar creëert ook een charmant en organisch pad dat perfect past in een natuurlijke tuinomgeving. Je kunt dan iedere ochtend even dauwtrappen, met je blote voeten over je paden lopen. Je lichaam zal je reuze dankbaar zijn.

Loopthijm (Thymus serpyllum), ook bekend als kruipende tijm, is een laaggroeiende, vaste plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker in tuinen. Deze plant heeft kleine, aromatische bladeren en produceert prachtige bloemen in verschillende tinten, variërend van wit en roze tot paars. Naast zijn esthetische waarde heeft loopthijm ook enkele praktische voordelen.

Een van de belangrijkste voordelen van loopthijm is het feit dat het een dichte en lage begroeiing vormt. Hierdoor is het perfect geschikt om te dienen als natuurlijk pad in je tuin. Door de plant te laten groeien in een patroon dat lijkt op een pad, creëer je een zachte en veerkrachtige ondergrond om op te lopen. Het voelt heerlijk aan je voeten en nodigt uit tot een ontspannen wandeling door je tuin.

Een ander voordeel van loopthijm is dat het weinig onderhoud vereist. Deze plant is droogtetolerant en gedijt goed in zonnige en goed doorlatende bodems. Dit betekent dat je niet veel water hoeft te geven en dat je je geen zorgen hoeft te maken over het maaien of trimmen van je paden. Loopthijm groeit langzaam en vormt een dichte mat, waardoor onkruid nauwelijks de kans krijgt om door te dringen.

Het aanleggen van paden van natuurlijke ondergrond met loopthijm is relatief eenvoudig. Je kunt beginnen door de gewenste padvorm in de grond te markeren. Vervolgens verwijder je het gras of de bestaande vegetatie op dat pad. Zorg ervoor dat de bodem goed wordt losgemaakt en verwijder eventuele stenen of puin. Daarna kun je de loopthijmplanten in de grond planten, met voldoende ruimte tussen elke plant om ze te laten groeien en zich te verspreiden.

Het duurt meestal enige tijd voordat de loopthijm volledig is gegroeid en een dichte mat heeft gevormd. Gedurende deze periode is het belangrijk om de planten regelmatig water te geven om hun wortelontwikkeling te stimuleren. Zodra de planten goed zijn gevestigd, hoef je ze alleen maar te laten groeien en te genieten van het prachtige resultaat.

Loopthijmpaden bieden niet alleen een aantrekkelijke en geurige toevoeging aan je tuin, maar ze zijn ook milieuvriendelijk. In tegenstelling tot betonnen of stenen paden laten natuurlijke ondergrondpaden water gemakkelijk in de grond infiltreren, waardoor het grondwater wordt aangevuld en regenwateroverlast wordt verminderd.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke en duurzame manier om je tuinpaden aan te leggen, overweeg dan loopthijm. Het creëert niet alleen prachtige paden, maar biedt ook talloze voordelen voor jou en het milieu. Laat je inspireren door de schoonheid van de natuur en geniet van de rustige en ontspannen sfeer die loopthijmpaden in je tuin brengen. Dus waar wacht je nog op? Haal die tegels uit je tuin en maak plaats voor groen!

Het idee is er, nu nog iemand vinden die de zware tegels voor mij kan verwijderen…. Iemand?

Meer spiritualiteit en een natuurlijk leven integreren? Denk eens aan lidmaatschap van de Spirituele Academie. Een proefabonnement kost slechts €1,21.

#Onttegelen  #NatuurlijkeTuin  #LoopthijmPaden  #Regenwateropvang #GroeneTuin

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE POSTS