Lisette-Anne Geen categorie Madeliefje: Nationale Bloem en wat kun je er mee?

Madeliefje: Nationale Bloem en wat kun je er mee?

Nederland heeft voor het eerst een nationale bloem: Het Madeliefje. Voorpaginanieuws en dit werd vanochtend besproken in een radioprogramma. Er werd lacherig over het bloemetje gesproken en gekscherend gezegd dat madeliefjes ook gedronken kunnen worden. Nog meer gelach. Hoe dan? Hoe kun je een madeliefje drinken? Er zou gegoogeld gaan worden. Hoe dat is afgelopen, weet ik niet, ik was al naar een andere zender geswitcht.

Madeliefjes drinken? Dat doen wij al jaren. Het grasveld bij mijn ouders staat vol met madeliefjes en ieder jaar (toen ik nog in de buurt woonde) werd ik gebeld door mijn moeder: “Kind, de madeliefjes staan weer in het gras, als je ze wilt plukken”.

Jarenlang heb ik de madeliefjes geplukt, gedroogd (in mijn droogoventje) en gebruikt. Ik keek net in mijn keukenkastje, mijn voorraad is op, tijd om aan te vullen.

Net als bij alle wilde planten, als en wanneer je niet weet wat voor effect het gebruik heeft op je –fysieke- gesteldheid, dan laat je het tot je nemen van wilde planten, achterwege.

Voor diegenen die weten/kunnen testen in welke hoeveelheid en in welke mate ze madeliefjes kunnen innemen, het liefje heeft fantastische helende eigenschappen.

Je kunt van de bloemetjes thee zetten en inzetten bij:

– hoesten
– bronchitis
– leverproblemen
– nierproblemen
– ontstekingen
– bloed reinigen
– maagproblemen

Je kunt het direct (kneus een bloemetje) op de huid aanbrengen bij kleine wondjes (dus geen gutsende open wonden) en bij bepaalde soorten eczeem. Zo ook op blauwe plekken, zonnebrand, verzwikkingen, hoewel ik dan zelf liever een olie zou gebruiken dan een bloemetje over de zere plek wrijven.

Olie van madeliefjes, op de huid gesmeerd, kan helpen bij het aanmaken van extra collageen.

Je kunt de bloemetjes aan je badwater toevoegen, hoe cool is dat, een bad nemen met allemaal madeliefjes om je heen.

Je kunt een paar bloemetjes en blaadjes aan je salade toevoegen, het geeft je extra vitamine c.

Madeliefje is gewoon een liefje van een plantje.

Ook hier: pluk bewust en met mate. Ruk niet de hele plant uit de grond, laat de wortels zitten. Oogst wat je nodig hebt, maar laat voldoende staan voor de insecten, die hebben de bloemen waarschijnlijk harder nodig dan wijzelf. Mocht je madeliefjes willen gebruiken, in thee, olie of begin dan met een heel klein beetje. Kijk eerst hoe je lichaam er op reageert. Niet denken: het is goed, dus veel is nog beter. Begin rustig aan. Oh: en pluk daar waar de kans het kleinst is dat er een hond de omgeving als toilet heeft gebruikt…..

Meer weten over zulk soort natuurlijke zaken?
Wordt lid van de Spirituele Academie Passievol & Bewust: Academie voor Spiritueel Welzijn en een Natuurlijk Leven.

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE POSTS