Lisette-Anne Geen categorie Om te groeien, moet je snoeien

Om te groeien, moet je snoeien

Snoeien, iets wat er bij hoort wanneer je bomen en struiken in je tuin hebt. Niet mijn meest favoriet bezigheid. Niet zozeer de activiteit zelf (ook al kan dat best zwaar zijn, boven het hoofd met een takenknipper aan de gang). Maar meer het emotionele aspect.

Emotioneel? Ja zeker! Wat mij betreft hebben bomen, struiken, planten een ziel. Als je mijn feeënkunde serie hebt gevolgd (nu te volgen als zelfstudie), dan weet je dat iedere boom een spirit of geest heeft. Boomgeesten zijn (zielen)geesten van de boom en leven in de boom. Ze zorgen voor de boom en zijn energie. Hun bewustzijn is lager dan die van de mens, maar desalniettemin hebben ze een bewustzijn. Ze reageren bijvoorbeeld niet of niet zo snel op gebeurtenissen zoals wij dat doen. De geest van de boom zit niet alleen in de stam, maar ook in de wortels en takken. De geest van de boom blijft, zolang de boom leeft, bij de boom. Omdat elke boom een eigen ziel heeft, heeft het ook een eigen persoonlijkheid en energie.

Dus daarom “emotioneel”. Snoeien is een must, zeker op een volkstuin waar er regels zijn over de hoogte van een boom.

Laat het duidelijk zijn dat ik géén hovenier ben. Ik tuinier vanuit gevoel én vanuit logisch nadenken, overgoten met enige kennis van biologisch dynamisch tuinieren.

Hoe snoei ik dan?

Allereerst: ik snoei in de daarvoor geschikte jaargetijden. Fruitbomen (behalve steenvruchten) eind februari, na de vorst en voordat ze gaan uitlopen. En in juni nog een keer om de waterloten te verwijderen. Steenvruchten (pruimen, kersen ed.) snoei ik in april, net ná de bloei, of later, net ná de oogst. Bessenstruiken snoei ik in het vroege voorjaar, wanneer het vorstvrij is.

Ten tweede: Ik snoei enkel en alleen met een AFNEMENDE maan. Wanneer de maan in de fase zit van Volle Maan naar Nieuwe Maan (de maan wordt dus kleiner, niet echt natuurlijk maar de zon schijnt op een steeds kleiner deel). In de fase van afnemende maan gaat de sapstroom (vergelijk dit met de vloeistoffen (bloed, lymfe) die wij in ons lichaam hebben) naar beneden. Wanneer je dan snoeit en dus een wond veroorzaakt, bloedt de boom minder snel. Positief verwoord: snoei ALLEEN met een AFNEMENDE maan. Negatief verwoord: snoei NOOIT met een WASSENDE maan.

Een wassende maan, is de fase dat de maan wast, of te wel groei, van een donkere/nieuwe maan naar een Volle Maan. De sapstroom van de plant stroomt dan van beneden naar boven en wanneer je in deze fase snoeit maak je het extra moeilijk voor de boom. De boom moet heel veel energie steken in het dichten van een wond terwijl de sapstroom juist lekker doorstroomt, dubbel werk dus. Als je pech hebt, en je hebt veels te enthousiast gesnoeid tijdens een wassende maan, kan een boom of struik doodbloeden; de boomgeest legt het loodje. En dat wil je toch niet op geweten hebben?

Ten derde: al het dode hout mag weg (oké, dit kan altijd want het leven is er uit en de boom zal dus niet bloeden). Dit geeft vaak al lucht aan de boom of struik.

Ten vierde: al het zieke en aangetaste hout mag weg. Zie hieronder punt vijf.

Ten vijfde: alle takken die elkaar kruisen, tegen elkaar aan schuren en dus wonden bij elkaar veroorzaken, mogen weg. Je hoeft dan maar een van de twee takken te snoeien natuurlijk. Kijk welke tak het gezondst is en mag blijven.

Ten zesde: taken die naar BINNEN groeien, dus richting de stam, mogen weg. Je wilt een boom hebben die open groeit met de takken naar buiten. Ik hoorde Monty Don (van BBC Gardeners World) een keer zeggen: “The heart of a tree should be so open, that a pigeon can fly through (Het hart van een boom moet zo open zijn, dat een duif er doorheen kan vliegen). En zo hoort het ook. Elke tak wil ruimte hebben en licht en lucht.

Met inachtneming van het hierboven genoemde, maak ik ook contact met de boom. Ik zeg wat er gaat gebeuren, dat het niet leuk is maar dat het echt nodig is. Ik vraag de boom om z’n mening, welke tak wel, welke tak niet? Welke vorm wil de boom hebben? Kan ik nog iets anders voor hem doen?

Ik heb een tuin overgenomen waar er jaren niet of verkeerd gesnoeid was en de bomen waren torenhoog. Ten eerste mag dat niet op de volkstuin en ten tweede hing het fruit zó hoog dat ik er niet bij kwam. Vorig jaar heb ik dus de bomen flink onder handen genomen. Met name de pruimenbomen, die waren schrikbarend hoog. Ik heb het besluit genomen, om in plaats van beetje bij beetje, zéér rigoureus te snoeien. Echt meters ingekort die bomen. Ik heb met de bomen gesproken, uitgelegd wat er ging gebeuren en daarnaast begrip getoond en gezegd dat ik wilde dat ze alle energie zouden gebruiken om hun wonden te herstellen. Dit komende seizoen hoefden ze geen vruchten te geven. En dat deden ze ook niet. Geen een pruim brachten ze voort. De appelbomen waren wat ambivalent, de een gaf wel appels, de ander totaal niet. Helemaal prima. Het is belangrijker om te herstellen, gezond en fit te zijn, dan om jezelf uit te putten bij het voortplanten (geldt ook bij mensen overigens, naar mijn mening).

Ik ben héél benieuwd of de pruimenbomen me dit jaar hun vruchten gunnen. Ik laat het je later in het jaar weten!

Er is nog véél meer te vertellen over snoeien, maar om mee te beginnen, is bovenstaande zeker een goede start.

Meer weten over de natuurwezens? Feeënkunde is een degelijke start.

p.s. de boom op de foto is een wilg

#spiritueeltuinieren #moestuin #gezondemoestuin #moestuingeluk #moestuinieren #gezondeten #gezondleven #spiritueelleven #snoeien #spiritueelsnoeien #boomgeesten

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE POSTS