De lente is in aantocht en dat is te merken aan al het jonge spul wat boven de grond komt. Met het ene zijn we blij (krokus, sneeuwklokje, narcissen). Met andere zaken, die we als onkruid beschouwen (je weet het: onkruid bestaat niet, alleen minder gewenst kruid) zijn we minder blij.
Een minder gewenst kruid is, ook al is het minder gewenst, een KRUID.
De definitie van kruid is: “Plant die dient als geneesmiddel of als smaakstof in het eten”.
Sowieso heeft ALLES wat de natuur voortbrengt een FUNCTIE. Alleen wij mensen zien (of willen niet zien) het nut er niet van in. Voordat er allerlei chemische processen en stoffen ontdekt werden, was de natuur het enige geneesmiddel wat we hadden. Er waren geen allopathische middelen*.
We moesten het doen met wat moeder natuur ons gaf. Op de een of andere manier (ik heb hier een idee over, maar daar gaat deze blog niet over) zijn we van de natuur weggegaan en dat is jammer. Wanneer je weet dat je tuin, potentieel, vol staat met kruiden, ga je heel anders kijken tegen deze “Onkruiden”
Een van deze minder gewenste kruiden is de welbekende Brandnetel. Heel vervelend wanneer er een blaadje tegen je blote huid komt (het brand behoorlijk) maar oh zo, nuttig en geneeskrachtig.
Gisteren was ik in de tuin en ja hoor, de eerste brandnetels steken hun kopjes boven de grond. Wanneer ze op een plek staan waar ik niet tuinier (achter in de tuin), dan laat ik ze gewoon staan. De brandnetel is namelijk een waardplant* en van levensbelang voor bepaalde vlinders. De rupsen van dagpauwoog, atalanta, landkaartje, kleine vos, distelvlinder en gehakkelde aurelia eten en leven van de brandnetel. Zonder de brandnetel zouden deze mooie vlinders niet kunnen bestaan. Sta dus stil wanneer je brandnetels verwijderd; je laat deze vlinders in de steek. Hoe zou jij het vinden om je overlevingsvoedsel verwijdert te zien?
De brandnetels die ik gisteren tegenkwam, stonden op een voor mijn onhandige plek, precies waar ik een stuk moestuin heb (en dus vaak met mijn handen in de aarde zit). Deze brandnetels heb ik verwijderd, MAAR ik heb ze meteen goed ingezet. Ik heb meerdere regentonnen en één regenton gebruik ik om brandnetelwater (gier) van te maken. De brandnetels die op een voor mij onhandige plek staan gaan die regenton in. De brandnetel gaat rotten (en ja, dat stinkt, om niet te zeggen meurt) en geeft z’n goede stofjes af aan het water. Deze brandnetelgier bevat heel veel minerealen en is een superfood voor een aantal planten geworden. Het bevat stikstof waar het bodemleven blij mee is. De planten worden gezonder en sterker en zijn minder ontvankelijk voor ziektes (en je wilt je alleen voeden met gezond voedsel, hierover een andere keer meer).
Je kunt brandnetelgier heel makkelijk zelf maken:
Een emmer, water er in, brandnetels er in. 2 tot 4 weken wachten en dan kun je het gebruiken. Als je het in een emmer hebt laten fermenteren, moet je het wél nog eerst verdunnen voor het gebruik, anders is het te sterk. 1 liter gier op 10 liter water (net zoals je thuis Pokon gebruikt, doe je ook maar een dopje aan je gieter toevoegen).
Daarnaast giet je altijd NAAST en ONDER de plant, op de AARDE, NOOIT óp de plant, dan heb je kans dat de plant verbrand. Dus ook nooit water geven in de volle zon. Water geven doe je in de vroege ochtend, of late middag.
De meeste planten houden van brandnetelgier. De planten die (als ze zouden kunnen, haha, ik zie het voor me, met die wortelvoetjes) hard gillend wegrennen wanneer je met gier aankomt zijn peulvruchten, uien en knoflook.
Naast laten staan voor rupsen en plukken voor het maken van gier, kun je de plant ook eten.
Gebruik voor het eten van brandnetels alleen de verse jonge topjes in het voorjaar, vóórdat de plant in bloei heeft gestaan, daarna wordt het wat taai. Week de brandnetels in koud water. Je kunt er ook kokend water over gieten, dat haalt de prik weg. Na het uitlekken met koud water doe je ze in de koekenpan en smoort het met olie of een klontje boter. Peper, zout naar smaak erbij of –vegan- room en je hebt brandnetel a la crème. Er is een legio aan mogelijkheden. Door je omelet, door een stamppot, je kunt er soep van maken. Erg lekker en zeer gezond. Je lever en je bloed zullen je dankbaar zijn want de brandnetel heeft reinigende eigenschappen.
Naast een voedende eigenschap heeft het kruid ook een geneeskrachtige werking. De brandnetel bevat histamine, acetylcholine (zie mijn webinar over het verlagen van stress), serotonine (je happy hormoon), vele mineralen waaronder silicea (sterke nagels, mooi haar, minder rimpels), vitamines A, B en C. De brandnetel is goed tegen bloedarmoede omdat het ijzer uit de grond haalt en opslaat in z’n blaadjes.
De brandnetel zorgt ervoor dat het teveel aan urinezuur uitgescheiden wordt en kan dus verlichting geven bij artritis en reuma.
De wortel (oogsten in het najaar) kun je gebruiken (als lotion) tegen haarroos en haaruitval. Je kunt de blaadjes plukken, drogen, bewaren in een luchtdichte pot en naar gelieve gebruiken als theeblaadjes. Een kopje per dag is goed. Begin de dag met brandnetel en je ondersteunt je lichaam die gedurende de nacht zo hard gewerkt heeft om je lichaam te ontdoen van minder gewenste stofjes met het verwijderen van de toxines.
Lang verhaal kort: voordat je de kriebels krijgt van de brandnetels in je tuin en je ze verband naar de eeuwige jachtvelden; sta nog even stil, herinner je deze blog en kijk wat jij anders kunt doen met de brandnetel dan simpelweg vernietigen.
Ik noemde het hierboven al: acetylcholine: een belangrijke stof, meer hierover kun je vinden in mijn stresswebinar. Zo te boeken, meteen na het boeken te bekijken in je online omgeving.
Veel liefde en wijsheid wens ik je.
Lisette-Anne
* (Allopathie is de conventionele vorm van geneeskunde waarbij middelen gebruikt worden om symptomen te onderdrukken of tegen te werken.[1] Een voorbeeld is het bestrijden van ontstekingen door het gebruik van ontstekingsremmers.
De term werd voor het eerst gebruikt in de 19e-eeuw door Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, die de term in negatieve zin gebruikte om de geneeskunde uit zijn tijd te beschrijven. De term wordt in homeopathische kringen en door andere voorstanders van alternatieve geneeswijzen nog steeds gebruikt om te verwijzen naar reguliere geneeskunde.)
- (Waardplant: waardplant: plantensoort waarvan bepaalde dieren leven.)
Cursief: https://www.encyclo.nl/
#spiritueeltuinieren #moestuin #gezondemoestuin #brandnetel #kruiden #moestuingeluk #moestuinieren #gezondeten #gezondleven #spiritueelleven
Wow! Top! Heb weer waardevolle info van LAV geleerd!
Dank je wel Clair! More to come!
Ik had altijd enorm veel last van een steenpuist in mijn gezicht (kin) elke maand kwam hij weer terug en dat ding was enorm groot het was smerig om aan te zien, mijn dermatoloog had mij al zoveel antibiotica gegeven maar niks hielp.
Ik ben uiteindelijk zelf gaan zoeken naar oplossingen en gaan doktoren op google. Ik kwam verbazingwekkend vaak bij de naam steenpuist de brandnetel tegen je scheen de brandnetels dan te moeten plukken en te moeten laten drogen totdat je ze kan verkruimelen, eenmaal gedaan door de thee gedaan, soep van gemaakt, in een pannekoek.
En raad eens ik ben al 15 jaar van die steenpuist af. Zo bijzonder voor mij is het een wonder plant.
Oh wat goed! Brandnetel is een super gezonde plant, is sterk reinigend en bloedzuiverend. Wat fijn dat je op deze manier van je steenpuist bent afgekomen. Dank voor het delen, zo leren we weer van elkaar.