Lisette-Anne Geen categorie Ontdek de Gezondheidsvoordelen van Bramen en Bramenbladthee

Ontdek de Gezondheidsvoordelen van Bramen en Bramenbladthee

Het is weer bramentijd!

Die van de wilde bramen dan, die in mijn tuin aan de zijkant spontaan door de struiken groeien. De tamme doornloze bramen zijn nog niet rijp, die hebben wat meer zon nodig. Wist je dat bramen, naast ontzettend lekker, ook heel gezond zijn? Deze heerlijke vruchten bevatten een schat aan voedingsstoffen en geneeskrachtige eigenschappen die bijdragen aan een evenwichtig en vitaal leven.

Rijk aan antioxidanten

Allereerst zijn bramen rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, anthocyanen en ellaginezuur (de kleurstoffen). Deze antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, die schadelijke stoffen zijn die onze cellen kunnen beschadigen en veroudering kunnen versnellen. Door regelmatig bramen te eten, versterk je je immuunsysteem en verklein je het risico op chronische ziekten.

Bron van vezels

Bovendien zijn bramen een uitstekende bron van vezels. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en helpen constipatie te voorkomen. Daarnaast helpen vezels bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kunnen ze het cholesterolgehalte verlagen, wat bijdraagt aan een gezond hart.

Vitamines

Naast vitamine C en E bevatten bramen ook andere waardevolle vitamines, zoals vitamine K, B6,  en foliumzuur (B11/folaat). Vitamine K speelt een cruciale rol in de bloedstolling en botgezondheid. Het helpt de botten bij het opnemen van calcium, waardoor de ze sterk blijven, terwijl vitamine B6 bijdraagt aan het metabolisme van eiwitten, vetten en koolhydraten. Foliumzuur is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen omdat het de ontwikkeling van de baby ondersteunt.

Mineralen

Daarnaast bevatten bramen mineralen zoals magnesium, kalium en mangaan. Magnesium is essentieel voor spier- en zenuwfuncties en helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk. Kalium is ook goed voor de bloeddruk en bevordert een goede werking van het hart. Mangaan is belangrijk voor de stofwisseling en de vorming van botten.

Gezonde bladeren

Maar niet alleen de vruchten zijn gezond, ook de bladeren van de bramenplant hebben bijzondere eigenschappen. Bramenbladthee is een populaire remedie in de fytotherapie vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Deze thee staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals diarree en maagklachten.

Verlichten menstruatiepijn

Bramenbladthee kan ook ondersteuning bieden bij het verlichten van menstruatiepijn en het reguleren van de menstruatiecyclus. Bovendien kan het drinken van deze thee een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel en kan het helpen bij het beheersen van diabetes.

Versterken immuunsysteem

Een andere interessante eigenschap van bramenbladthee is het vermogen om het immuunsysteem te versterken. De thee bevat antioxidanten die de weerstand van het lichaam tegen infecties verhogen en ons beschermen tegen ziekteverwekkers.

Punt van aandacht

Voordat je nu meteen naar buiten rent omdat jij wel weet waar er in het bos bramen staan: weet dat je je officieel gezien schuldig maakt aan stroperij, een misdrijf waarvoor boetes uitgedeeld kunnen worden. En langs een pad waar er ook honden uitgelaten worden… iemand een braam met een hondenplasje? Mocht je wildplukken, doe het met mate, laat genoeg hangen en was het fruit thuis goed (water met sodiumbicarbonaat).

Welke braam geschikt?

Misschien toch liever zelf thuis een bramenstruik planten? Hou je niet van de stekels, neem dan een doornloze braam. Ik merk wel op dat deze bramen anders van smaak zijn dan de “echte bramen”.  En ach, de plant mag zich verdedigen toch? En ik heb er best wel wat voor over. Hoe spannend is het om te kijken of ik die achterste braam kan bereiken zonder krassen op mijn armen? Een soort van dokter Bibber maar dan met bramen.

Tot slot

Naast je fysieke gezondheid ook je spirituele gezondheid aanpakken? Neem een abonnement op de Spirituele Academie. Goed voor jarenlange ontwikkeling en persoonlijke groei.

#Bramen #Gezondheid #Geneeskrachtig #Bramenbladthee #NatuurlijkeGenezing #Ontstekingsremmend #NatuurlijkeRemedie #praktischespiritualiteit

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE POSTS