Een verrassend kruid

Bij het verplaatsen van de bessenstruiken enige tijd terug, kwam ik heel veel woekerwortels tegen. De grond zat er vol mee. Na het aantal jaren wat ik inmiddels getuinierd heb, begin ik de wortels te herkennen.  Zo weet ik met welke wortels ik blij ben (wanneer ze tot een boom of struik behoren) en wanneer ik er minder blij mee ben, zoals graswortels, of, in dit geval, de wortels  van de Akkerwinde.

Akkerwinde is wat wij als kinderen pispotjes noemden. Van de kleine kelkjes in een plant die kruipt, klimt en vooral woekert en andere planten verstikt. Niet zo heel fijn dus voor de andere planten in de tuin. Akkerwinde is sterk, heel sterk, het kan jonge boompjes helemaal scheef trekken. Het is een klus om de plant te verwijderen, dus aanpakken voordat het probleem ontstaat is een must. Het is dan fijn om de wortels te herkennen en het probleem bij de wortels aan te pakken.

Maar……. Heb ik niet in een eerdere blog verteld dat ONkruid niet bestaat? Alleen minder gewenst kruid? Ja!

Inderdaad, akkerwinde, of Convolvulus Arvensis, is een geneeskrachtig kruid! Het blad, de bloem en de wortels kunnen gebruikt worden als kruid. Voordat je enthousiast wordt: wanneer je met kruiden werkt, weet dan ook waarmee je werkt. De Akkerwinde is een uitstekend geneeskrachtig kruid, maar wél licht toxisch, dus enkel te gebruiken in de juiste hoeveelheden. Ben je zwanger of ben je van plan zwanger te worden?  Laat het gebruik van dit kruid dan achterwege. Het kruid werkt sterk laxerend en kan mogelijk een vruchtje afdrijven.

In dit geval is minder dus méér. Wees verstandig. Wanneer je last hebt van je spijsverteringstelsel laat je de akkerwinde achterwege. Akkerwinde werkt laxerend, dus gebruik het met mate.

De plant bevat waardevolle stoffen voor onder andere het bevorderen van de bloedstolling (handig bij zware menstruaties), verlagen van koorts en het uitdrijven van urine en zweet, het werkt laxerend. Bepaalde stoffen werken ontstekingsremmend. En, dit is ook fijn om te weten: de plant bevat stofjes die de aanmaak van collageen en kraakbeen bevorderen (lees: werkt verjongend)!

De bloemen en bladeren verzamel je in juni en juli. De wortels verzamel je in maart en april of september en oktober.

Alle delen van de plant worden eerst gedroogd alvorens verwerkt te worden. Het hebben van een droogoven is hiervoor heel handig. Ik ben superblij met die van mij.

Welke delen van de plant gebruik je voor wat?

Bloemen:
Je kunt thee maken van gedroogde bloemen. De thee werkt laxerend, koortsverlagend, bloedstelpend, vermindert menstruatieklachten, gaat een opgeblazen gevoel en winderigheid tegen. Je gebruikt maximaal een theelepel gedroogde bloemetjes per dag. Probeer het eerst uit met een paar kleine slokjes, wacht 20 tot 30 minuten en voel hoe je lichaam er op reageert. Uitwendig kun je met de thee slecht genezende wonden uitspoelen.

Wortels:
De wortels werken urine afdrijvend en kunnen koorts verlagen. Ook hier: slechts maximaal een theelepeltje gedroogde wortels per dag.

Blaadjes:
De blaadjes hebben een aantal dezelfde stoffen als de wortels maar zijn minder sterk. Je kunt de gedroogde blaadjes gebruiken tegen winderigheid, buikpijn (van de darmen) en menstruatiekrampen en hevige bloedingen.

Je kunt de plant ook eten, je gebruikt hiervoor de wortels, de jonge plantjes, de jonge bloemen de jonge bladeren en de zaden. In alle gevallen worden de plantdelen gekookt alvorens genuttigd te worden. Je voegt een klein beetje toe aan andere gekookte groenten. Je brengt het op smaak met bijvoorbeeld ui, tomaat, olie, boter, room, eieren, zout, peper. Ook hier: met mate, want een bord vol werkt heel laxerend.

Zo wordt een vervelend klusje in de tuin, uren met de handen door de grond woelen om de wortels te verwijderen, een zoektocht naar geneeskracht. Dan is het nét wat makkelijker vol te houden, met een tuin vol.

Oh: en ik moet natuurlijk zeggen dat niets van het bovenstaande wetenschappelijk bewezen is en dat wat er dus staat niet geclaimd kan worden als waar. Jij en ik weten wel beter. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee, maar gebruik je gezond verstand.

Wil je me hieronder laten weten of jij nu een andere kijk hebt gekregen op dit “onkruid”?

#spiritueeltuinieren #moestuin #gezondemoestuin #moestuingeluk #moestuinieren #gezondeten #gezondleven #spiritueelleven #onkruid #mindergewenstkruid #akkerwinde #collageen #rimpels #kruid #kruiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

Kerst Sale start op 24 december om 20:00 uur

Nog éénmaal profiteren van korting op je meest favoriete programma’s uit 2019. Was de vroegboekkorting voorbij voordat je er erg in had? Vanaf 20:00 uur op dinsdag 2 december heb je nog eenmalig de kans om te boeken met flinke kortingen. Je krijgt hiervoor 30 uur: tot en met 23:59

Audio opnames van live workshops

Ik realiseerde me dat ik veel workshops geef en dat ik die, tot 5 december 2020, nooit opgenomen heb. Wat ontzettend zonde van alle informatie! In zoverre mogelijk neem ik nu alle live workshops op. Ik maak de AUDIO’S (niet het BEELDmateriaal, in verband met privacy bescherming aanwezige cursisten) beschikbaar.

Spiritualiteit is: meteen gaan voor 100% goed

Ben jij een DENKER of een VOELER Denk jij wat je moet DOEN? Of voel jij wat de volgende logische STAP is? Je kunt jezelf niet naar een beter LEVEN denken. Je kunt je wél naar een beter leven VOELEN. Door veel te denken schiet je in de DOE modus.