Een Gezonde en Verfrissende Drank voor Vitaliteit en Welzijn
Schreef ik enige tijd terug dat ik gék ben op mijn Kombucha, ik heb er nog wat nieuws bij: Waterkefir. Ik had me verdiept in kefir en omdat ik zuivelvrij ben, wilde ik geen melkkefir en kwam ik dus uit op waterkefir. Ik kon bij iemand een starter ophalen en ben er nu enkele weken mee bezig.
Wat is waterkefir?
Waterkefir is een eeuwenoud gefermenteerde drank die rijk is aan verschillende probiotische micro-organisme dat zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het staat bekend om zijn verfrissende smaak en talloze gezondheidsvoordelen. Deze sprankelende en bruisende drank wordt gemaakt door fermentatie van water, suiker en kefirkorrels, een symbiotische combinatie van bacteriën en gisten.
Welke probiotische stammen kunnen in waterkefir aanwezig zijn?
1. **Lactobacillus:** Lactobacillus-stammen zijn bekende probiotische bacteriën die helpen bij het behouden van een gezonde darmflora en het ondersteunen van een goede spijsvertering.
2. **Streptococcus:** Streptococcus-stammen zijn een ander type probiotische bacteriën die gunstig zijn voor de darmgezondheid en het immuunsysteem.
3. **Saccharomyces:** Saccharomyces-cerevisiae is een giststam die vaak voorkomt in waterkefir. Het helpt bij de fermentatie en draagt bij aan het bruisende karakter van de drank.
4. **Acetobacter:** Acetobacter-stammen zijn betrokken bij het omzetten van alcohol in azijnzuur, waardoor waterkefir een lichtzure smaak kan hebben.
5. **Lactococcus:** Lactococcus-stammen zijn een andere groep bacteriën die bijdragen aan de fermentatieprocessen.
6. **Leuconostoc:** Leuconostoc-stammen zijn betrokken bij de afbraak van suikers en kunnen de smaak van waterkefir beïnvloeden.
De specifieke probiotische stoffen en samenstelling kunnen variëren afhankelijk van de omgeving, het type kefirkorrels en de fermentatietijd.
Wat kun je doen met Waterkefir?
De mogelijkheden met waterkefir zijn eindeloos! Hier zijn een paar ideeën om te experimenteren:
1. *Verfrissend drankje:* Geniet gewoon van een glas gekoelde waterkefir als een heerlijk verfrissend drankje op elk moment van de dag. Voeg fruit toe aan je tweede fermentatie en je krijgt ene heerlijke drank.
2. *Smoothies:* Gebruik waterkefir als basis voor je smoothies om een probiotische boost toe te voegen en je spijsvertering te ondersteunen.
3. *Salade dressings:* Gebruik waterkefir als basis voor je zelfgemaakte salade dressings voor een probiotische kick.
4. *Brood bakken.* Ik ben recepten tegengekomen waarbij de kefirkorrels ingezet worden bij het bakken van brood. Dit heb ik nog niet uitgeprobeerd, zodra ik dit gedaan heb, laat ik het je dit weten.
5.*Over je eten.* Heb je een teveel aan kefirkorrels, strooi ze over je eten/salade.
6. *Geef aan je huisdieren.* Geef je te veel aan korrels aan je huisdieren (Luz eet ze graag!)
Hoe maak je waterkefir?
Zorg dat je uit (betrouwbare) bron een starter krijgt. Ik kreeg mijn starter van een kefirliefhebber hier uit de buurt. Ze had een voorraad in haar koelkast en heeft mij geholpen met mijn eerste batch.
Benodigdheden:
- Weckpot met brede hals
- Heet water
- Koud water, samen 1,5/2 liter
- 150 gram waterkefirkorrels
- 50 gram (biologische) suiker
- 2 gedroogde, ongezwavelde vijgen (zelf gebruik ik dadels, want dit had ik nog in huis)
- Een halve biologische! Citroen
Recept:
- Sterrileer de glazen weckpot
- Doe een bodem heet water in de pot
- Voeg de suiker toe en roer goed door, laat de suiker oplossen
- Voeg de rest van het, koude, water toe
- Zorg dat het water afgekoeld is
- Voeg de vijgen toe (of dadels)
- Maak de citroen goed schoon, snij door de helft en dan weer door de helft
- Stop de 2 kwart citroen in de pot
- Voeg de 150 gram waterkefir korrels toe.
- Sluit de pot met de deksel (zorg dat je regelmatig ontlucht want door de druk kan de pot uit elkaar knallen. Wil je dit voorkomen; dek de pot af met een theedoek met een stevig elastiek. Zorg dat de fruitvliegjes buiten blijven.
Laat 24/38/47 uur staan (al naar gelang hoe gefermenteerd je het wilt hebben), zeef, bij voorkeur door een plastic zeef (i.v.m. oxidatie metalen zeef).
Schenk in een gesteriliseerde glazen fles, voeg je favoriete smaakmaker/fruit er aan toe, wacht 24 uur.
Zet de fles dan in de koelkast en je kunt je gang gaan. Bon Apetit!
Oh! Een ding: door de fermentatie ontstaat er een licht alcohol gehalte (0,5-2%). Wil je alcohol vrij zijn/blijven, laat dan het drinken van waterkefir achterwege. Laat de korrels aangroeien en gebruik de korrels door je eten/drinken.
Oh2! Het gebruikt tijd, om iedere 24/48/72 uur ermee bezig te zijn. Het is niet veel werk maar wel werk. Las gerust een pauze in door je korrels in water en suiker een vakantie in de koelkast te gunnen.
Ga jij aan de slag? Of zet je waterkefir al in? Ben benieuwd naar jouw verhaal. Laat je het me hieronder weten?
Aan de slag met een natuurlijk leven met een praktisch spirituele inslag? Wordt lid van de Spirituele Academie: DE plek voor jouw spirituele ontwikkeling: Spirituele Academie
#Waterkefir #ProbiotischDrankje #GezondheidEnWelzijn #MaakJeEigenWaterkefir #GezondeDranken #FermentatieAvontuur #WaterkefirOntdekking #GezondEnBruisend #ProbioticaVoorJeDarmen