Lisette-Anne Geen categorie De mol: een nuttige tuinder

De mol: een nuttige tuinder

Mollen: De Sleutel tot een Rijke en Vruchtbare Bodem

Er zijn mollen op het complex en ik zie een aantal van de medetuinders daar (in mijn ogen!!!) nogal moeilijk over doen. Ja, ik snap het, het is niet leuk wanneer jij je tuin helemaal perfect strak hebt en er een mol doorheen ploegt. Maar, dat is de natuur. Een mol heeft absoluut goede eigenschappen. Deze kleine ondergrondse tuinder speelt een essentiële rol in het ecosysteem en ons landschap.

Wat is nu die essentiële rol?

  1. Mollen zijn carnivoren en hun belangrijkste dieet bestaat uit insecten, wormen en larven. Ze vangen deze prooien en slaan ze op in specifieke kamers binnen hun holen om later op te eten. Door deze voedselopslag helpen mollen de insectenpopulatie onder controle te houden, waardoor schadelijke plagen in toom worden gehouden.
  2. Mollen hebben het vermogen om de bodemstructuur en -samenstelling te verbeteren. Tijdens het graven brengen mollen organisch materiaal naar boven, zoals bladeren en plantenresten, dat vervolgens in de grond wordt verteerd en omgezet in voedingsrijke humus. Deze humus verrijkt de bodem met belangrijke voedingsstoffen, wat de vruchtbaarheid van de grond bevordert en de groei van planten stimuleert.
  3. Naast het verbeteren van de bodemkwaliteit helpen de mollengangen ook bij het beluchten van de bodem. Door de vele gangen ontstaan er kanalen waar lucht en water gemakkelijker kunnen doordringen, wat de zuurstofvoorziening en de afwatering van de bodem bevordert. Dit is vooral belangrijk voor plantenwortels, omdat het hen helpt om diepere lagen van de bodem te bereiken en zo beter bestand te zijn tegen droogte.
  4. Bijdrage aan biodiversiteit: Mollen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem door bij te dragen aan de biodiversiteit van de grond. Ze bevorderen de groei van verschillende planten en bieden voedsel voor andere dieren in de voedselketen.

Dus, de volgende keer dat je een mol in je tuin hebt, en aan de slag gaat met een klem,  sta dan eens stil wat de mol doet voor de kwaliteit van de grond van je tuin. De mol draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt voor een gezonde bodemstructuur, wat van cruciaal belang is voor het welzijn van flora en fauna. In plaats van de mol als een plaag te beschouwen, zouden we deze ondergrondse tuiniers mogen waarderen en respecteren voor hun waardevolle bijdrage aan de natuurlijke wereld om ons heen.

Op een meer natuurlijke en spirituele manier gaan leven: Wordt lid van de Spirituele Academie

.

LAAT EEN OPMERKING ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE POSTS